Algemeen

Wat is flyball ?


Flyball is een teamsport voor honden en is in Californië ontstaan in de late jaren ’70.

Herbert Wagner heeft voor het eerst flyball getoond  tijdens een Johnny Carson (Tonight) show, wat door miljoenen Amerikanen werd bekeken.

Niet lang daarna zijn verschillende hondentrainers en hondenclubs flyball -apparaten  gaan bouwen en gebruiken.


In Noord-Amerika werd flyball zo populair dat begin de jaren ’80 The North American Flyball Association (NAFA) werd opgericht met wereldwijde autoriteit voor flyball, en is einde jaren ’80 overgewaaid naar België.


Flyball is een estafette wedstrijd met 4 honden in één team. Elke flyballbaan bestaat uit een startlijn, 4 sprongen die 3’05 m  van elkaar staan en een flyballapparaat. De afstand tussen de startlijn en de eerste sprong is 1.83 m en van de laatste sprong tot aan het apparaat 4.57m: de totale lengte is dus 15.25m.


De eerste hond gaat over de 4 sprongen naar het flyballapparaat en zet deze in werking door er met zijn poten op te springen, het balletje vliegt weg en word opgevangen door de hond, de hond springt met het balletje in zijn mond terug over de 4 hindernissen . Pas als de eerste hond de start/finishlijn passeert mag de tweede hond vertrekken en zo verder.

Het team dat het eerste de 4 honden juist heeft laten lopen wint de ronde.

Een flyballrace  bestaat meestal uit 3 of 4 rondes.


Tophonden lopen gemiddeld minder dan 5 seconden heen en weer over het parcour (dus meer dan 30m) het is dus duidelijk dat het hier over een supersnel spektakel gaat !!!


Voor meer informatie van officiële KKUSH flyballwedstrijden, kan je vinden op

www.flyballdogs.beEasy Hondenschool

Mechelen


aangesloten K.K.U.S.H.: 0848